top of page

נקראת לחקירה משטרתית – מהם זכויותייך וכיצד יש להתנהג



בפקודת המשטרה נקבע ש"משטרת ישראל תעסוק במניעת עבירות ובגילוין, בתפיסת עבריינים ובתביעתם לדין, בשמירתם הבטוחה של אסירים, ובקיום הסדר הציבורי וביטחון הנפש והרכוש". כאשר ככלל אם נודע למשטרה כי נעברה עברה מוטלת עליה חובה לפתוח בחקירה, למעט בעבירות שאינן פשע אז רשאי קצין בדרגת פקד ומעלה להורות שלא לחקור אם מצא כי אין עניין לציבור בחקירה או שיש רשות אחרת המוסמכת לחקור את העבירה. בדרך כלל חקירה פלילית מתחילה עם תלונה של אדם, אך לא תמיד כך. רשויות החקירה השונות רשאיות לפתוח בחקירה ביוזמתן, כאשר יש חשד שבוצע או שעומד להתבצע מעשה פלילי.


אחד האמצעים העיקריים העומדים לרשות המשטרה למניעת עבירות וגילוין הינו תשאול (חקירה) של עדים וחשודים. עד הינו כל אדם אשר יכול לשפוך אור ו/או לתת אינפורמציה בדבר האירוע הנחקר וחשוד הינו אדם אשר הרשות החוקרת סבורה כי הוא ביצע עבירה פלילית. המשטרה מוסמכת, לשאול כל אדם, ובכלל זה את החשוד, שאלות לצורך בירור העובדות.


בעת החקירה המשטרתית לנחקרים זכויות אשר משתנות לפי מעמדם בחקירה כעדים או חשודים. באופן מעשי בתחילת חקירה, ובמידה והנחקר נחקר כחשוד, על השוטר להזהיר את החשוד ולציין בפניו כי הוא נחקר כחשוד.


הזכויות של נחקרים בחקירה משטרתית:

  • הזכות לקבל אזהרה בדבר זכות השתיקה: נחקר אשר נחקר כחשוד, מה שמכונה כנחקר "תחת אזהרה", קיימת הזכות לדעת כי הוא נחקר כחשוד וכפועל יוצא מכך עומדת לזכותו זכות השתיקה. ישנם מקרים בהם נחקר יחל את חקירתו כעד לאירוע ובמהלכה יהפוך לחשוד.

  • זכות השתיקה: לנחקר אשר נחקר כחשוד קיימת זכות השתיקה. להבדיל, נחקר שהוא עד עומדת לו הזכות לאי הפללה עצמית, הוא ראשי לסרב לענות על שאלות שיש בהן כדי להעמידו בהאשמה עצמית.

  • הזכות לקבל מידע בדבר הזכות להיוועץ בעורך דין: קיימת חובה על הרשות החוקרת ליידע חשוד על זכותו להיוועץ בעורך דין.

  • הזכות להיוועץ בעורך דין: כאשר חשוד מבקש להיוועץ בעורך דין טרם החקירה הרשות החוקרת מחוייבת להמתין לבואו של עורך דין, במידה וזה מודיע כי יגיע תוך פרק זמן סביר.

התייעצות עם עורך דין פלילי עוד בשלב זה הינה קריטית שכן יש ביכולתו להעמיד כל נחקר על זכויותיו בחקירה ולייעץ לו כיצד ואיך לנצל את זכויותיו. יש לזכור כי כל מה שנאמר בחקירה משטרתית מתועד ויכול בעתיד לשמש בהליך פלילי. ישנם מקרים בהם יהא כדאי לחשוד לשמור על זכות השתיקה ולא לשתף פעולה עם הרשות החוקרת.


חקירה משטרתית, אף במעמד כנחקר שאינו חשוד, הוא אירוע לא נעים בו הנחקר נחשף לעיתים ללחצים וחוסר יכולת להתמודד עם החקירה. במהלך חקירה משטרתית משתמשים החוקרים לעיתים רבות באסטרטגיות שונות בניהן הפעלת לחץ נפשי על הנחקר, שימוש במה שמכונה כאסטרטגיית 'שוטר טוב' ו'שוטר רע', ביצוע עימות מול קורבן העבירה או עדים אחרים, עימות הנחקר עם ממצאים נוספים הנמצאים ברשות החוקר מסדר זיהוי ועוד.


בכל הפעולות המצוינות לעיל כפופה הרשות החוקרת למגבלות אשר מתיר לה החוק. כך למשל מותר לחוקר להפעיל במידה לחץ נפשי על נחקר אך אסור לה לאיים עליו. כאן יש לציין כי לרשות החוקרת יש יכולת במקרים מסוימים לשקר לנשאל או להציג לו מצג שווא, זאת על מנת לגרום לו לשתף פעולה בחקירה. אין ספק כי מדובר בשלב קריטי בהליך הפלילי, כאשר התוצרים של החקירה הפלילית עוברים הלאה לרשות התובעת שעל בסיסם יקבע האם יוגש כתב אישום ואם כן בגין אילו עבירות, ואם ייסגר תיק החקירה ואם כן באיזו עילת סגירה.


ליווי של עורך דין פלילי בשלב זה הינו משמעותי ביותר ויכול להשפיע על המשך ההליך כולו.

 

מהצלחות המשרד:



 

מאמרים נוספים העשויים לעניין אותך:

 









המידע המופיע באתר אינו בגדר ייעוץ משפטי ו/או תחליף לייעוץ משפטי ו/או לכל ייעוץ מסוג שהוא, וכן אינו מהווה טיפול משפטי ו/או תחליף לטיפול משפטי מקצועי

פוסט אחרון
פוסטים אחרונים
  • LinkedIn Social Icon
  • Facebook Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Google+ Social Icon
bottom of page